Gostinsko turistično zbor Slovenije
World association of chefs societies
Chefs of Slovenia

"Zadnja večerja" mladinske kuharske reprezentance

V soboto zvečer se je v Vili Bled mladinska kuharska reprezentanca, kot smo jo poznali v zadnjih letih, še zadnjič predstavila svojim staršem, prijateljem in številnim podpornikom.



V restavraciji hotela, v katerem nas je gostil JGZ Brdo, se je zbralo lepo število ljudi, ki so tako ali drugače pripomogli k številnim uspehom teh mladih kuharjev. “Zadnja večerja” so jo poimenovali, čeprav je bilo takoj jasno, da ne bo minila v komornem vzdušju. “Zaključki vedno prinesejo nove začetke,” se je namreč glasila osrednja misel prijetnega kulinaričnega večera, katerega osrednja nit je bila slovo generacije 2012 – 2016. Zadnjič so tako kuharsko bluzo s slovensko zastavo nadeli štirje dosedanji člani mlade reprezentance – Mojmir Šiftar, Marko Magajne, Matic Bergant in Filip Matjaž, medtem ko Sebastjan Plevčak še ni presegel starostne meje. Namig: koga od njih vidimo tudi v članski ekipi, ki prav tako krepi svoje vrste – več info najdeš na povezavi chefsofslovenia.si. V stilu osrednje misli je bila hotelska kuhinja polna mladih deklet in fantov, ki so pripomogli k izpeljavi večera – gre za kandidate za mesta v ekipi, ki bo nasledila odhajajočo. Nekateri izmed njih, predvsem Rožle Brelih in Matej Zupančič, so se na posameznih tekmovanjih že izkazali kot člani ekipe, ki bo svojo dokončno novo podobo dobila kmalu.

Borut Jakič, vodja mladinske reprezentance, ki s strokovnim pomočnikom Robertom Merzelom usmerja delo ekipe, se je svojim varovancem zahvalil za številne nepozabne trenutke, ki so jih preživeli skupaj, in poudaril, da je za njimi lepo obdobje, v katerem so bili tako vzponi kot padci. Ampak, kar je bolj pomenbno, fantje so se iz golobradih mladeničev preobrazili v kuharje, ki že samostojno soustvarjajo in izboljšujejo slovensko kulinarično ponudbo. Predal jim je simbolna darila in zahvale, nato pa se v imenu reprezentance s predajo slik s podpisi fantov zahvalil še direktorici JGZ Brdo, Špeli Munih Stanič, Tomiju Matjažu, lastniku istoimenskega hotela in restavracije, predstavnikoma podjetij Kotanyi Slovenija in Unilever, Katarini Pivk in Lipovšku, ter Tomažu Vozlju, predsedniku Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije.

Iskreno zahvalo si, poleg že omenjenih, zaslužijo tudi številni, ki jih včeraj žal ni bilo med nami – Alenka Kodele, Alma Rekič in Igor Jagodic so fantom mnogokrat svetovali in dali koristne napotke pri izboljševanju kulinaričnih kreacij. Udeležbe na številnih tekmovanjih, treningih in kulinaričnih večerov ne bi bilo niti brez pomoči številnih partnerskih podjetij - Alpeks, Vigros, Slorational, POS Elektronček, Romica, Lindstrom, Kremeniti, Osnova, Velting, Nimrod, Lisjak in drugih.

Povezava do fotogalerije: http://www.kuharjislovenije.si/sl/zadnja-vecerja-mladinci

"Zadnja večerja" slovenske mladinske kuharske reprezentance 2012 - 2016, meni:

Tatar sveže in dimljene postrvi, solata z limeto in granatnim jabolkom, vinski žele, krema pečenega česna in limetina majoneza

***

Hrustljava pečena piščančja bedra z ješprenom na kremi gomoljeve zelene, pečena rdeča pesa in koleraba s timijanom, peneča hrenova omaka, marinirana blitva

***

Dušena krača jelena damjaka z omako črnega tartufa, čebulni pire, pena kisle smetane in drobnjaka, krompirjev konfit, čebulni čips

***

Ocvrt čoko ganaš z zvezdnim janežem, čokoladni brownie, sladoled flambirane banane, gel whiskya, peneča kava.

Vinsko spremljavo je zagotovila Hiša dobrih vin Koželj.

 

Naši partnerji