Gostinsko turistično zbor Slovenije
World association of chefs societies
Chefs of Slovenia

Aktualne objave

08.08.2017
V okviru 64. Gostinsko turističnega zbora Slovenije, in sicer 16. in 17. oktobra 2017, Društvo kuharjev in slaščičarjev Slovenije organizira seminar za ocenjevalce WACS (Svetovne kuharske zveze). Objavljamo spored in prijavnico seminarja, na katerega vabimo vse, ki želijo pridobiti ali obnoviti licenco za ocenjevalce.
21.06.2017
8. junija 2017 se bo v montažnem objektu pred gasilskim domom v Ihanu odvilo tradicionalno, že 15. tekmovanje Žar mojster. Tudi letos bomo na delu videli nastopajoče v kategoriji amaterjev in profesionalcev, slastne dobrote pa boste obiskovalci lahko tudi poskusili.  
31.01.2017
V soboto zvečer se je v Vili Bled mladinska kuharska reprezentanca, kot smo jo poznali v zadnjih letih, še zadnjič predstavila svojim staršem, prijateljem in številnim podpornikom.
11.01.2017
V okviru 11. Mednarodnih sejmov okusov bo v petek, 3. februarja 2017, v Ljubljani potekalo 5. odprto prvenstvo “NAJpicopek Slovenije”. Nanj vabimo vse zainteresirane picopeke in kuharje, ki se lahko prijavijo kot posamezniki ali predstavniki svoje picerije/lokala.
09.12.2016
Podjetje Tuš Cash&Carry v sodelovanju z našim društvom najavlja tekmovanje Tuševa kuharska zvezda 2017, namenjeno mladim do 21 let. Objavljamo termine štirih predtekmovanj in pravilnik tekmovanja.
01.11.2016
Odprava Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije je zadnji teden oktobra preživela v nemškem Erfurtu, kjer se je z impresivno otvoritveno slovesnostjo s parado narodov 22.10. pričela Kulinarična olimpijada, eno izmed najpomembnejših svetovnih kulinaričnih tekmovanj, katere zaključek in razglasitev končnih rezultatov smo videli prejšnjo sredo.
09.09.2016
V sodelovanju s podjetjem Parnad d.o.o. vas vabimo, da se nam v torek, 27.9.2016, pridružite v IC Kamnik, kjer bo kuharski mojster Slaviša Amidžič predstavil delovanje novega multifunkcijskega kuharskega pomočnika TM5. Napravo se bo na dogodku dalo dobiti s posebnim popustom, delovanje pomočnika in jedi pripravljene s to napravo pa boste lahko preizkusili tudi sami. 
26.08.2016
Slovenska nacionalna kuharska reprezentanca bo oktobra nastopila na enem izmed največjih svetovnih kuharskih tekmovanj, Kuharski olimpijadi v Erfurtu. Sredi septembra, natančneje 15., boste njihov tekmovalni meni lahko preizkusili na kulinaričnem večeru v restavraciji hotela Ramada resort v Kranjski gori.
23.07.2016
V okviru svetovnega Worldchefs kongresa, ki bo med 23. in 26. septembrom potekal v Grčiji, svetovna kuharska organizacija pripravlja tudi tečaj za ocenjevalce. Ob prijavi na kongres je le-ta brezplačen.
14.06.2016
Prostovoljno gasilsko društvo Ihan v sodelovanju z DKSS pripravlja že 14. tekmovanje Žar mojster, ki se bo odvilo 9. julija 2016. Tekmovalci bodo nastopili v kategoriji amaterjev ali profesionalcev. 
09.05.2016
Konec meseca maja v Murski Soboti zadiši po stari in tradicionalni prekmurski jedi - bograču. Letos bo na sporedu že jubilejna 20. Bogračiada, zato so se organizatorji potrudili še bolj kot ponavadi in vsem tekmovalcem in gledalcem obljubljano nepozabno prireditev. 
03.05.2016
Pretekli konec tedna sta slovenski kuharski reprezentanci, tako članska kot mladinska, nastopili na Državnem prvenstvu gostinskih poklicev Črne Gore z mednarodno udeležbo v Budvi. Obe sta se v Slovenijo vrnili z zlatimi medaljami in najboljšimi izdelki v svoji kategoriji.
18.04.2016
Na začetku prihajajočega meseca, natančneje med 6. in 8. majem, bo v Kranjski Gori potekal prvi Mednarodni kulinarični festival Kranjska Gora. Organizatorji obljubljajo zanimivo tekmovanje in pester spremljevalni program in vse zainteresirane kuharje pozivajo, da se jim na Gorenjskem pridružijo kot tekmovalci ali gledalci. 
04.07.2016
V sodelovanju s podjetjem Sejmi d.o.o. smo za vas pripravili ponudbo za ogled kuharske olimpijade v Erfurtu. Konec oktobra se bosta na enem največjih evropskih kulinaričnih tekmovanj predstavili obe slovenski reprezentanci.
19.02.2016
Članska in mladinska reprezentanca Slovenije se bosta konec tedna predstavili na kulinaričnem tekmovanju Stuttgart Intergastra. 
02.02.2016
V sredo se je na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani odvil Letni zbor Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije. Predstavljena so bila poročila za leto 2015 in načrt dela za letošnje leto, podeljen pa je bil tudi naziv častnega člana, ki ga je zasluženo prejel Srečko Koklič.
01.02.2016
V soboto se je v okviru 10. mednarodnih Sejmov okusov na Gospodarskem razstavišču odvilo 4. tekmovanje za Naj picopeka Slovenije. Nastopilo je 14 tekmovalcev, s svojimi picami pa je strokovno komisijo najbolj prepričal Mihael Tomažič.
26.01.2016
Predstavljamo vam profesionalne žar peči na oglje KOPA, ki predstavljajo perfektno kombinacijo  načinov termične obdelave hrane. Kontrolirano tlenje oglja v notranjosti peči preprečuje nastanek plamenov, zato se hrana na površini ne zažiga, kakovostni izolacijski sistem, pa omogoča hitro pripravo sočnih jedi, z unikatno aromo po žaru.
20.04.2015
V Sarajevu sta se včeraj zaključila evropski kongres svetovne kuharske zveze WACS in tekmovanje Global Chef Challenge za južno Evropo.
30.12.2015
Izvršni odbor Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije je na svoji seji sprejel sklep, da se letni zbor našega društva skliče 27. januarja 2015 ob 11. uri v prostorih Gospodarskega razstavišča v Ljubljani, ko bodo tam potekal tudi 10. Mednarodni sejmi okusov.
31.12.2015
V okviru 10. Mednarodnih sejmov okusov bo v petek, 29. januarja 2016, v Ljubljani potekalo 4. odprto prvenstvo “Naj picopek Slovenije”. Nanj vabimo vse zainteresirane picopeke in kuharje, ki se lahko prijavijo kot posamezniki ali predstavniki svoje picerije/lokala. 
26.11.2015
V Izobraževalnem centru Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije je včeraj potekal izredni volilni zbor društva. Člani so izbirali novo predsedstvo in organe za naslednje štiriletno obdobje. Predsedstvo bo v prihodnje kot predsednik društva vodil Tomaž Vozelj, podpredsednik je Janez Dolšak, na mestu sekretarja pa ostaja Staš Zorzo.
25.11.2015
30. novembra ste vabljeni na kuharsko delavnico z naslovom "30 tapasov", ki jo bosta vodila David Vračko in Slaviša Amidžić. Tečaj bo potekal v mariborski restavraciji Mak.
23.11.2015
Zaključeno je evidentiranje kandidatov za člane predsedstva in organov DKSS za volitve, ki bodo to sredo, 25.11.2015, ob 15. uri potekale v Izobraževalnem centru DKSS v Kamniku.
19.10.2015
Izvršni odbor društva je na svojem sestanku dne 13. oktobra 2015 v Novi Gorici sprejel sklep, da se skliče volilni zbor, na katerem bodo izbrani novo predsedstvo in člani organov društva. Ta bo 25. novembra 2015 s pričetkom ob 15. uri v IC Kamnik.
20.08.2015
Članska kuharska reprezentanca že pili svoj trihodni meni za prihajajočo Kuharsko olimpijado IKA v Erfurtu. V kuhinji IC Kamnik so ga pred časom predstavili tudi vabljenim kuharjem, z namenom kritičnega pogleda na svoje izdelke.
31.07.2015
Med 24. in 27. septembrom 2016 bo v grškem mestu Thessaloniki potekal svetovni kongres WACS (Svetovne kuharske zveze). Če vas mika potovanje v Grčijo se splača pohiteti s prijavo, saj zanjo do 10. avgusta velja 20% popust.
16.06.2015
V soboto, 11. julija 2015, Prostovoljno gasilsko društvo Ihan že 12. pripravlja prireditev "Žar mojster". Organizatorji so pripravili tekmovanji v profesionalni in amaterski kategoriji, na kateri vabijo vse zainteresirane.
10.06.2015
KS Rožna Dolina v soboto, 20.6.2015 ob 16. uri, tretjič organizira prireditev "Praznik frtajle". Organizatorji vabijo vse zainteresirane, da se prijavijo na kuharsko tekmovanje z dobrodelno noto - zbirali bodo namreč sredsta za Varstveno delovni center Nova Gorica - enota Stara Gora. Najboljši bodo deležni praktičnih nagrad, poskrbljeno pa bo tudi za bogat zabavni program.
08.06.2015
V soboto, 20.6.2015, se bo na dvorišču Gostilne Lovenjak v Polani pri Murski Soboti odvila 7. Paprikašijada. 
01.06.2015
Petrol d.d., Ljubljana širi maloprodajno mrežo Fresh po bencinskih servisih v Ljubljani in na Lomu, zato vabi k sodelovanju nove sodelavce (M/Ž) za pripravo hrane in pijače.
19.05.2015
V soboto, 14. julija 2015, se bo v Termah Snovik odvilo 13. prvenstvo v pripravi postrvi. Tekmovanje je razdeljeno na dve kategoriji - profesionalno in ljubiteljsko, dobro vzdušje pa bo čez cel dan zagotavljal pester animacijski program in živa glasba. Vabljeni!
12.05.2015
V Murski Soboti, natančneje pred Hotelom Diana, se bo v soboto, 23. maja, odvila že 19. Bogračiada. Organizatorji so pripravili bogat spremljevalni program, v ospredju pa bo tekmovanje v kuhanju bograča.
08.04.2015
Naslednji teden, med 15. in 19. aprilom, bosta v Sarajevu potekala dva mednarodna dogodka - Evropska WACS konferenca in tekmovanje Global Chef Challenge. Društvo kuharjev in slaščičarjev Slovenije bosta v tekmovalnem programu zastopala Grega Rozman, ki bo tekmoval med člani ter Marko Magajne, ki bo nastopal v mladinski konkurenci. 
26.03.2015
V preteklih dneh, med 22. in 24. marcem 2015, je v avstrijskem Celovcu potekal sejem GAST 2015. Na kulinaričnih tekmovanjih, ki potekajo v okviru dogodka, se je zbrala pisana mednarodna druščina tekmovalcev, med katerimi so bili tudi člani našega društva, ki so uspešno zastopali slovenske barve.
24.03.2015
Udruga kuhara Istarske županije vabi na že 18. Šparogado, ki bo med 10. in 12. aprilom potekala v hrvaškem Kaštelu. Organizatorji so pripravili bogat zabavni program in kulinarično tekmovanje, katerega tema so samonikli divji šparglji. 
19.03.2015
V ponedeljek, 23.3.2015, bo luč sveta ugledala knjiga z naslovom "44 odtenkov čajev" avtorja Mojmirja Šiftarja. Predstavitev knjige, v kateri je zbranih 44 edinstvenih receptov za pripravo jedi, pri katerih se kot osrednje sestavine upoštevajo čaji in čajne mešanice, bo v hotelu Four Points by Sheraton Ljubljana Mons s pričetkom ob 18. uri.
20.02.2015
Pepelnična sreda je kot vsako leto tudi tokrat poskrbela za obilico kulinaričnih užitkov - v GH Union je potekala tradicionalna, tokrat že 90., Slanikova pojedina. Tekmovalcem, ki so se kot vsako leto tudi tokrat izkazali s svojimi domiselnimi kreacijami, iskreno čestitamo za pokazano.
11.02.2015
V sklopu Slanikove pojedine v sredo, 18. februarja, bo Društvo kuharjev in slaščičarjev Slovenije v Grand hotelu Union v Ljubljani imelo svoj letni zbor.
27.01.2015
Jutri se na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani začenjajo že 9. organizirani Mednarodni sejmi okusov GASTexpo & Sladoled. Zainteresirani strokovni pa tudi laični javnosti se obetajo kulinarična tekmovanja, delavnice v pripravi sladoleda, pic, predavanja, ...
15.01.2015
V podjetju Hotel Management d.o.o., ki upravlja s hotelom Austria trend v Ljubljani, iščejo kuharja z visokim nivojem kuharskega znanja in preteklimi izkušnjami v gostinstvu.
08.01.2015
Konec februarja, natančneje 18., bo v Grand hotelu Union v Ljubljani potekala že 90. tradicionalna slanikova pojedina. Objavljamo tekmovalni program, pravila tekmovanja in prijavnice. 
30.12.2014
V Sloveniji že nekaj časa deluje Društvo picopekov Slovenije (DPS), v katerem se združujejo picopeki, ki delujejo na območju Republike Slovenije. Cilj društva je strokovno razvijanje področja picerij, dvig strokovnega znanja svojih članov  ter izboljšanje kakovosti storitev v slovenskih picerijah. V ta namen so registrirali tudi blagovno znamko "PIZZA TALENT".
01.01.2015
V času sejma GASTexpo bo v sklopu 9. Mednarodnih sejmov okusov potekalo tudi tekmovanje v pripravi najboljše jedi slovenskih gostiln in restavracij. Na sporedu bo 30.1.2015 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.
31.12.2014
V okviru že 9. organiziranih Mednarodnih sejmov okusov 2015, ki bodo na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču potekali od 28. do 31. januarja, Društvo kuharjev in slaščičarjev organizira že tretje odprto prvenstvo v izdelavi pic "NAJpicopek Slovenije". Tekmovanje bo potekalo v četrtek, 29. januarja 2015, s pričetkom ob 10. uri. 
15.12.2014
Podjetje Robodom d.o.o. je izdalo DVD, na katerem najdete 30 slastnih receptov za jedi, pripravljene z robotom »Original«, ki jih predstavljajata profesionalna kuharja Iztok Gumzej in Tomaž Škvarc Lisjak, nutricionist Matjaž Kološa in drugi. Ob nakupu dobite tudi tedenski planer jedilnika.
04.12.2014
Deset zlatih in šest srebrnih kolajn je osvojila ekipa slovenskih kuharjev na tretjem mednarodnem gastronomskem festivalu v Sarajevu »Bosanski dukat«, ki se je tudi letos odvijal v hotelu Holiday Inn konec novembra.
26.11.2014
Danes se je v Luksemburgu končalo Svetovno kulinarično prvenstvo, slovenska članska in mladinska reprezentanca pa sta za svoje delo prejeli še srebrni medalji.
23.11.2014
Obe kuharski državni reprezentanci, članska in mladinska, sta že v tekmovalnem ritmu. Na Svetovnem kulinaričnem prvenstvu v Luksemburgu sta ekipi že prejeli prvi priznanji - mladinci so v pripravi toplega trihodnega menija osvojili srebrno, člani pa v kategoriji kulinarične razstave bronasto kolajno.
19.11.2014
V okviru sejma Expogast bo v Luksemburgu od 22. do 26. novembra 2014 potekalo drugo največje svetovno kuharsko tekmovanje – Svetovno kulinarično prvenstvo Villeroy & Boch. Na njem bosta nastopili tako članska kot mladinska slovenska nacionalna kuharska reprezentanca.
18.11.2014
Prejšnji mesec je ekipa Društva kuharjev in slaščičarjev preživela čudovito popoldne v družbi potomcev slovenskih izseljencev iz Združenih držav Amerike. Zanje je v sodelovanju s TIC Kamnik v Gostilni Repnik pripravila kosilo.
14.11.2014
Slovenski nacionalni kuharski ekipi sta v teh dneh imeli še zadnja odprta treninga pred odhodom na Svetovno kulinarično prvenstvo v Luksemburgu. Člani so kuhali v Restavraciji Kobjeglava, medtem ko se je mladinska ekipa predstavila v Gostišču Jelenov greben v Olimjah. 
27.10.2014
Turistična agencija Orel je na pobudo profesorjev Srednje gostinske in turistične šole v Radovljici pripravila program ogleda prireditve Expogast v Luksemburgu, v okviru katere bo na sporedu Svetovno kulinarično prvenstvo, ki ga bo zaznamovala tudi slovenska udeležba.
27.10.2014
Slovenski kuharski reprezentanci, tako članska kot mladinska, zaključujeta s pripravami na Kulinarično svetovno prvenstvo v Luksemburgu, kamor se odpravljata naslednji mesec. Mladinci so tako priredili dva kulinarična večera v Hotelu Aleksander v Rogaški Slatini, člani pa so se v soboto predstavili na Bledu v Grand Hotelu Toplice.
04.10.2014
V slovenski zakonodaji za gostinske obrate se kmalu obetajo spremembe zakona, ki so že bile potrjene, na področju označevanja alergenov. Vabimo vas, da se udeležite posveta s strokovno delavnico na to temo, ki bo potekal v okviru 61. Gostinsko turističnega zbora.
01.10.2014
Še manj kot dva tedna nas ločita od 61. Gostinsko turističnega zbora Slovenije, ki bo letos potekal v Grand Hotelu Bernardin 14. in 15. oktobra. Objavljamo program prireditve in vas vabimo na dogodek s kulinaričnimi tekmovanji, strokovnimi delavnicami, posveti, ... 
22.09.2014
V sredo se je mlada kuharska reprezentanca na uradnem treningu v Gostilni Špengl v Celju ponovno predstavila širši javnosti. V dobrem ambientu, z odličnim gostiteljem Markom Pavčnikom in ob spremljavi vin iz vinske kleti Verus, so prisotni uživali v kreacijah naših mladih upov.
10.09.2014
Prejšnjo sredo je mladinska kuharska reprezentanca pod vodstvom Boruta Jakiča navdušila prisotne na kulinaričnem večeru na domačiji Belica v Medani.
05.09.2014
Murskosoboški hotel Diana vas v soboto, 27.09.2014, vabi na »Festival bujte repe«. V okviru festivala bo potekalo tekmovanje v kuhanju prekmurske bujte repe, poskrbljeno pa bo tudi za glasbeno animacijo, šaljive igre, otroški kotiček, … 
01.09.2014
Mladinska kuharska reprezentanca vas vabi, da se jim 17. septembra pridružite v Gostilni Špengl v Celju, kjer bodo naši mladi kuharski upi predstavili menu, s katerim bodo novembra nastopili na svetovnem kulinaričnem prvenstvu v Luxembourgu.
29.08.2014
Mestna občina Koper objavlja natečaja Naj torta Sladke Istre 2014 in Najizvirnejša sladica Istre 2014, ki sta del najslajše prireditve v Sloveniji – Sladke Istre 2014, ki bo potekala v Kopru, dne 20. in 21.9.2014.
27.08.2014
Na svojem zadnjem sestanku je izvršni odbor Društva kuharjev in slaščičarjev določil, da osvežimo društveni znak/logotip, ki nas spremlja že mnoga leta. Pripravili smo javni razpis, na katerega vabimo vse zainteresirane z oblikovalsko žilico. 
26.08.2014
Med 16. in 19. oktobrom 2014 bo v Beogradu potekalo kuharsko tekmovanje Balkan Culinary Cup. Gre za dogodek, letos organiziran tretjič zapored, ki skuša na enem mestu zbrati čim več tekmovalcev iz balkanske regije pa tudi širše.
21.08.2014
Poletje se izteka in jesen napoveduje našo tradicionalno cehovsko prireditev Gostinsko turistični zbor Slovenije v svoji 61. izvedbi, ki se bo odvijala 14. in 15. oktobra 2014 v Kongresnem centru Bernardin Portorož.
06.08.2014
Pred dnevi se je v Kristalni dvorani Grand hotela Rogaška odvil tradicionalni Anin ples. Dogodek je zaznamovala tudi Slovenska mladinska kuharska reprezentanca, ki je s svojimi kreacijami poskrbela za kulinarično razvajanje prisotnih.
15.07.2014
V soboto se je v Ihanu zgodilo tradicionalno, že dvanajsto državno tekmovanje v peki na žaru Žar mojster 2014. Med profesionalci je slavil Martin Blejec iz Domžal, ki je svojo jed poimenoval Pujskov osvežilni krožnik, med kuharskimi amaterji pa je bil za najboljšega izbran Janez Fic iz Škofje Loke.
05.07.2014
Včeraj je na kongresu WACS-a svoje delo kontinentalnega direktorja Evropa – Jug zaključil predsednik našega društva Srečko Koklič, ki ga je Svetovna kuharska zvezaa ob tem nagradila z naslovom častnega člana svoje organizacije.
03.07.2014
Društvo kuharjev in slaščičarjev Slovenije je uspelo v kandidaturi za organizacijo regijskih tekmovanj WACS Global Chefs Challenge, Global Pastry Chefs Challenge in Hans Bueschkens Young Chefs Challenge!
02.07.2014
Danes se je v norveškem Stavangerju začel svetovni kongres WACS, ki se bo na severu Evrope odvijal med 2. in 5. julijem. Slovensko delegacijo zastopata predsednik in podpredsednik Društva kuharjev in slaščičarjev.
26.05.2014
Na delavnici "Štruklji - odlična jed in slovenska znamenitost" bomo skupaj, pod vodstvom Majde Rebolj, obnovili znanje o osnovnih zakonitostih priprave štrukljev, se spomnili pozabljenih receptov in dobili kakšno novo idejo.
03.06.2014
Molekularna kuhinja temelji na uporabi novih metod, pripomočkov in sestavin. Na delavnici, ki bo v torek, 3. junija 2014 v Kamniku, nam bo Mojmir Šiftar, član slovenske mladinske kuharske reprezentance, delil svoje znanje s področja molekularne kuhinje.
20.05.2014
V četrtek, 29. maja 2014 bomo skupaj z Igorjem Jagodicem pripravljali pet hodni menu. Paradižnik, zlatovščico, priželjc, srno in sladico.
01.06.2014
Krajevna skupnost Rožna dolina dne 21.6.2014 organizira prireditev Praznik frtajle, katerega osrednji del je tudi tekmovanje v pripravi frtajl.
15.06.2014
Vabimo vas na delavnico "ČOKOLADA", ki bo v sredo, 11. junija 2014, v Izobraževalnem centru Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije v Kamniku, vodila pa jo bo izkušena slaščičarka in članica slovenske kulinarične reprezentance Alenka Kodele.

Naši partnerji