Gostinsko turistično zbor Slovenije
World association of chefs societies
Chefs of Slovenia

Spoštovani,

poletna vročina počasi popušča, v Društvu kuharjev in slaščičarjev pa smo s pogledom že usmerjeni v prihajajoče hladnejše mesece in nove izzive, ki nas pričakujejo. Z mesta predsednika se je julija poslovil Srečko Koklič, ki je s svojo dolgoletno aktivnostjo dodobra zaznamoval naše delovanje, za kar bi se mu ob tej priložnosti rad iskreno zahvalil.

Pred društvom je kar nekaj izzivov, največji izmed njih je gotovo IKA – Kuharska olimpijada, ki bo konec oktobra 2016 potekala v nemškem Erfurtu. Nanjo bosta odpotovali obe nacionalni kuharski reprezentanci, tako članska kot mladinska. Obe ekipi sta bili glede na prejšnja leta deležni nekaj sprememb. Od članske reprezentance se je poslovila Alma Rekić, slaščičarska mojstrica, ki jo je zamenjal Erik Črnigoj iz izolskega Hotela Marina. Selektor ostaja Janez Dolšak, ki bo poleg Erika računal še na Marina Furlana, Grego Rozmana, Davorja Družinca in Simona Bertonclja.

Tekmovalni del mladinske reprezentance je zapustil Mojmir Šiftar, ki bo v prihodnje svojim dosedanjim kolegom, Marku Magajnetu, Sebastjanu Plevčaku in Maticu Bergantu pomagal kot del strokovne ekipe, namesto njega pa bosta priložnost za dokazovanje dobila Žan Rožle Brelih in Filip Matjaž, ki se je v preteklem letu že vključeval v aktivnosti mladinskega moštva. Žan je sicer dijak Srednje šole za gostinstvo in turizem v Radovljici in kuhar v JGZ Brdo, Filip pa službuje v Hotelu in restavraciji Tomi ter vodi Oštarijo Portorož. Strokovno pomoč bosta še naprej zagotavljala Borut Jakič in Robert Merzel, nova pridobitev pa je Alenka Kodele. Trudili se bomo, da strokovni ekipi obeh reprezentanc čim bolj povežemo in izkoristimo kar največ znanja posameznikov, ki ga je v našem društvu ogromno, s ciljem doseganja čim boljših rezultatov v mednarodnem merilu.

Tako mladinska kot članska ekipa sta že začeli s pripravami za nastop v Erfurtu, te bodo dolge in naporne. Reprezentanci sta oblikovali trihodna menija, s katerima se bosta predstavili naslednje leto, zdaj pa člane ekip čaka še dolgotrajno piljenje kombinacij in okusov. Kot zelo dobra praksa za treninge so se izkazala gostovanja ekip v restavracijah in hotelskih hišah širom Slovenije. Ta so bila praviloma zelo dobro obiskana, prisotni so odhajali navdušeni nad kulinaričnimi zgodbami, ki smo jih predstavljali, prav tako pa so bili zelo zadovoljni tudi naši gostitelji. Tudi letos in naslednje leto bomo pripravili podobna kulinarična gostovanja. V zgodbo našega društva si želimo pritegniti tudi dodatne sponzorje, saj so za zagotovitev čim boljših pogojev dela vsekakor zelo pomembna tudi finančna sredstva. Na tem mestu bi se zahvalil vsem posameznikom in podjetjem, ki ste nam v preteklosti pomagali, tako ali drugače, ter vas povabil k nadaljnjemu sodelovanju.

Za konec bi vse članice in člane društva povabil k bolj aktivnemu delovanju v našem društvu. Dejstvo je, da živimo v času, ko je prostovoljnega dela, ki je temelj našega delovanja, vedno manj. Zahteve v službah v naši panogi pa tudi nasploh vodijo h kroničnemu pomanjkanje časa, ampak potrebno se je zavedati, da smo društvo njegovi člani. Potrudili se bomo, da boste v prihodnje bolj vpeti in obveščeni o dogajanju, tako na ravni društva kot na širši kulinarični ravni. V prihodnjih tednih boste vsi, ki ste plačali letošnjo članarino, prejeli obljubljeno člansko izkaznico, prav tako bo kmalu zagnan spletni butik, kjer bo možno naročilo določenih promocijskih in kuharskih artiklov. Obveščenost bomo povečali s ti. newsletterjem, ki ga bomo pripravljali in zainteresiranim pošiljali periodično, en izmed pomembnejših projektov pa je tudi povečanje zasedenosti kuhinje v našem Izobraževalnem centru v Kamniku s seminarji in tečaji. Opozoril bi še na prihajajoči 62. Gostinsko turistični zbor, 
prireditev, ki jo vsako leto močno zaznamujemo tudi člani društva - letos se bo GTZ odvil v Novi Gorici med 12. in 14. oktobrom.

Lep kulinarični pozdrav,

Tomaž Vozelj, v.d. predsednika Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije

aktualno zdaj
Članska reprezentanca predstavila svoj meni
Članska kuharska reprezentanca že pili svoj trihodni meni za prihajajočo Kuharsko olimpijado IKA v Erfurtu. V kuhinji IC Kamnik so ga pred časom predstavili tudi vabljenim kuharjem, z namenom kritičnega pogleda na svoje izdelke.
Svetovni kongres WACS, Thessaloniki 2016
Med 24. in 27. septembrom 2016 bo v grškem mestu Thessaloniki potekal svetovni kongres WACS (Svetovne kuharske zveze). Če vas mika potovanje v Grčijo se splača pohiteti s prijavo, saj zanjo do 10. avgusta velja 20% popust.
Najava: "12. Žar mojster, Ihan"
V soboto, 11. julija 2015, Prostovoljno gasilsko društvo Ihan že 12. pripravlja prireditev "Žar mojster". Organizatorji so pripravili tekmovanji v profesionalni in amaterski kategoriji, na kateri vabijo vse zainteresirane.

Naši partnerji